Hebben je planten last van de weersomstandigheden? Mulch je tuin tot leven!

Mulchen met grasmaaisel in de groententuin

Met de hevige stortbuien van de afgelopen periode en bij hoge temperaturen hebben sommige planten het hard te verduren. Een mulchlaag kan ze helpen deze extreme weersomstandigheden goed door te komen.


Wat is mulchen?

Mulchen betekent: de bodem bedekken met een laag organisch materiaal. In de natuur vind je zelden een onbedekte bodem. Denk maar aan de bladerlaag in een bos. Niet alleen bladeren zijn een prima mulchlaag maar ook grasmaaisel of compost.

Waarom mulchen?

  • Het beste voor de tuinbodem

Nergens in je tuin is het leven zo intens als in de bodem. Dat is een goede zaak voor de bodem én voor de planten die er groeien. De bodem bedekken met organisch materiaal stimuleert het bodemleven. Wormen, pissebedden, miljoenpoten en andere organismen verbeteren de bodemstructuur. En ook de bacteriën en schimmels die het mulchmateriaal afbreken, hebben een positief effect. Ze nestelen zich in de bodem en remmen de groei van de ziektekiemen die de planten aantasten af.

  • Goed voor de humus

De afbraakorganismen verteren de mulchlaag, waardoor het humusgehalte van de bodem toeneemt. Wormen graven diepe gangen die de waterafvoer bij hevige regen bevorderen. Zo ontstaat een vochthoudende, luchtige grond en krijgt de bodem een lekkere bosgrondgeur.

  • Een prima bodembescherming

De mulchlaag beschermt de bodem tegen slagregen, rechtstreekse zon, uitdrogende wind en grote temperatuurverschillen.

  • Bescherming tijdens waterschaarste

Afhankelijk van de soort en de hoeveelheid mulchmateriaal hoef je de tuin -zelfs tijdens een langere droogteperiode- niet meer te begieten. Compost kan hier uitstekend werk verrichten.

  • Beter voor de plantengroei 

Het bodemleven verteert het organisch materiaal dat de bodem bedekt en zorgt ervoor dat de plantenwortels de vrijgekomen voedingsstoffen kunnen opnemen.

  • Minder onkruid

En ten slotte remt de mulchlaag ook de groei van onkruid af. Dat is een belangrijk aanvullend voordeel.

 

Waarmee mulchen?

  • Compost

Compost is een uitstekend mulchmateriaal. Leg een laagje van ongeveer 5 cm, liefst grove compost, in je borders en onder de bomen en struiken. De compost voedt zowel de bodem als de planten.

Via het verhogen van het humusgehalte van de bodem, verbetert de bodemstructuur en zal de bodem op termijn ook meer water kunnen vasthouden. Nog een bijkomend voordeel voor de komende zomers.

  • Grasmaaisel

Gazonmaaisel kan in de moestuin goed van pas komen.  Zelfs tussen kleine groenteplantjes kan je er al mee mulchen.  Leg het grasmaaisel-laagje hooguit enkele centimeter dik want anders kan er broei of flink wat schimmelvorming ontstaan, die dan weer de omliggende groenten negatief beïnvloeden.  Brengt gazonmaaisel geen extra slakken met zich mee? Onderzoek toont alvast aan van niet.

De boomspiegel (de ruimte rond de stam) is best onkruidvrij.  Zeker bij jonge (fruit)bomen is het essentieel dat er geen concurrentie is tussen de boomwortel en de kruiden in de buurt.  Ook blijft deze zone best voldoende vochtig.  De boomspiegel met gras mulchen kan daarbij helpen.  Deze aanpak levert bovendien ook nog extra voedingsstoffen aan de jonge boom.

  • Versnipperd snoeihout is prima mulchmateriaal!

Leg 5 cm tussen rozen en vaste planten, en 10 cm tussen bomen en struiken. De houtsnippers verrijken de bodem en verbeteren de bodemstructuur. Meng ze echter niet in de bodem. Daar kunnen ze de voedingsstoffen uit de bodem vastleggen en zijn deze niet langer beschikbaar voor de planten.

  • Bladeren: het meest ‘natuurlijke’ mulchmateriaal

Op je gazon, keer je de bladeren beter weg om het gras niet te verstikken. In de rest van de tuin biedt een bladerdek alleen maar voordelen.

  • Stro en plantenresten 

Ruim in de herfst de afstervende planten niet op, maar laat ze ter plaatse verteren. Bodem en planten worden er beter van.

  • Ongeschikt: plastic 

Plastic en andere inerte materialen verteren niet en leveren in geen enkel opzicht een bijdrage aan het bodemleven. Na verloop van tijd scheurt het plastic en zit je met … afval. Wil je drastisch wortelonkruid te lijf gaan, bedek dan in het voorjaar de bodem met karton. Na enkele maanden zijn het karton en het onkruid verdwenen.

 

Wanneer mulchen?

Je kunt het hele jaar door mulchen. Met grasmaaisel mulchen, doe je vooral wanneer het zich aandient. Het meest natuurlijke tijdstip is de herfst. In de lente heeft mulchen vooral een onkruidwerend effect. In het begin van de zomer kun je dan weer veel water besparen door te mulchen …Een organische mulchlaag hoef je nooit te verwijderen omdat ze vanzelf verteert. Blijft er nog wat onverteerd grof of droog materiaal achter, dan verteert dat wel na afdekking met de nieuwe laag. En nu … mulchen maar!

 

Waar Vlaco-compost kopen?

Je kan je eigen geoogste compost gebruiken of gaan voor duurzame Vlaco-compost. Vlaco-compost koop je hier: https://www.vlaco.be/verkooppunten 

Meer weten over compost

Ontdek hier alles over compostgebruik

Links