Wat met het gazon na die droge, hete zomer ...

Wanneer het enkele weken warm en droog is, zie je dat onvermijdelijk aan het gazon … ‘rosse plekken’ en afgestorven grasdelen komen tevoorschijn. Toch is het beeld niet meteen in elke tuin hetzelfde: sommige grasvelden houden het opmerkelijk langer vol. Ook na de droogteperiode valt het op dat bepaalde grasplekken veel sneller hersteld zijn. 

Hoe komt dat? Het verschil zit hem in de bodem. Gras groeiend op een bodem met een goede bodemstructuur, een evenwichtige waterhuishouding én een uitgebreid humus-aanbod kan duidelijk beter tegen een droogte-stootje (of zeg maar gerust stoot). Goed nieuws hierbij: een gezonde bodem, daar kan je in grote mate zelf voor zorgen!

Het gras is niet altijd groener bij de buren
Hoewel jouw tuinbodem en die van de buren initieel dezelfde is, kan je de jouwe significant verbeteren met het gebruik van compost én dat verschil merk je al heel snel. Compost is een bodemverbeteraar en dat mag je heel letterlijk nemen: dankzij de grote hoeveelheden stabiele organische stof die erin aanwezig zijn, verbetert het de waterhuishouding, de structuur en het bodemleven van jouw bodem na het inmengen of uitstrooien ervan. Zo bied je de (gras)wortels de ideale omstandigheden aan om er helemaal voor te gaan: water naar believen, genoeg zuurstof én een verhoogde weerstand tegen ziektes, insecten en lange droogteperiodes. 

Wanneer compost gebruiken? 
Het najaar is het ideale moment om je grasveld de nodige - duurzame - compostbewapening toe te dienen voor het volgende jaar. Doe je aan thuiscomposteren, dan heb je jouw geheime wapen altijd bij de hand. In een ander geval ga je best voor duurzame Vlaco-compost of Vlaco-topdressing. Topdressing is extra fijn afgezeefde compost, bedoeld om als een fijn laagje op je gazon in de herfst uit te strooien. Zo bescherm je je grasmat tegen de opkomst van onkruid en geef je het bodemleven onder je gazon een extra stimulans. 

Gazon opnieuw aanleggen 
Blijft er na deze zomer echt hélemaal niets meer van jouw gazon over, dan zit er niets anders op dan hem opnieuw aan te leggen.

Gelukkig geldt ook hier “Elk nadeel heb z’n voordeel”. Dít is immers het ideale moment om jouw bodem voor de komende 10 tot 15 jaar te voorzien van voldoende organische stof.

En dat is nodig: uit cijfers van de Bodemkundige Dienst van België blijkt dat bijna 80 % van de gazons een te laag organische stofgehalte heeft. Na de aanleg kan je natuurlijk nog optimaliseren met een halfjaarlijkse composttoediening – in de herfst en de lente - maar eens het gazon gezaaid is, kan je geen ingrijpende bodemverbetering meer uitvoeren. Daarom werk je bij de aanleg best een grote dosis compost in de grond in, een 10 tot 20 cm diep. Dit gebeurt bij voorkeur een tweetal weken voor het eigenlijke zaaien. Bereken hoeveel compost je hiervoor precies nodig hebt, met de Vlaco-compostcalculator. 

Tip
Wil je na aanleg van jouw gazon ‘the best of both worlds’ (= een gazon en toch weinig of geen grasmaaisel)? Dan is een mulchmaaier jouw ideale partner. Deze machine versnippert het gemaaide gras volledig en blaast het terug tussen de grasmat. Zo vormt zich een dun mulchlaagje dat het gazon voedt en de bodem beschermt tegen uitdroging. En maak je geen zorgen: die snel verterende grassprietjes veroorzaken géén extra viltvorming. Met een mulchmaaier moet je wel iets vaker maaien maar je wint er ook heel wat tijd mee: je moet tijdens het maaien niet telkens stoppen om de grasbak leeg te maken, je hoeft geen grasmaaisel naar het recyclagepark te zeulen of thuis te verwerken én je moet minder bemesten. Een top-kringlooptip!

Verkooppunten Vlaco-compost

Wist je trouwens dat je duurzame Vlaco-compost op de meeste Vlaamse recyclageparken kan aankopen? Hier vind je info over de verkooppunten.

Meer weten over compost

Meer info over het gebruik van Vlaco compost, Vlaco topdressing en Vlaco potgrond vind je hier