Selova

Selova, oftewel serreloof valorisatie, is een project (5/2021-4/2023) waaraan Vlaco deelnam samen met volgende partners en stakeholders: Proefcentrum Hoogstraten, GEMAPA Lentsche Heyde, Tomana, Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland, Proefstation voor de Groenteteelt Sint-Katelijne-Waver en OVAM. Selova werkte in nauw samenwerkingsverband met de projecten C-Martlife en Zero-Waste.

Binnen de operationele groep Selova werden er verschillende alternatieve en innovatieve pistes bekeken om tot duurzame en rendabele oplossingen te komen voor de verwerking van loofresten. In eerste instantie keek het project naar de huidige toestand en resultaten van eerder onderzoek: welke aanpassingen in teelttechnieken/teeltbenodigdheden kunnen een significante impact hebben op de verwerkingsmogelijkheden? Ook de juridische knelpunten en ontbrekende know-how werd opgelijst. Hiermee ging het consortium via breed overleg op zoek naar optimalere verwerkingspistes m.n. in de boerderijcompostering en materiaaltoepassing (lees: plantenresten als grondstof voor andere materialen).

Binnen het project werd de boerderijcompostering opgestart met focus op de alternatieve teeltbenodigdheden. Anderzijds werd er gezocht naar mogelijke toepassingen van serreloof in de bio-economie. Binnen de operationele groep gingen we in dialoog met zowel telers als bedrijven uit de bio-economie om hun noden en struikelpunten te achterhalen en die noden op elkaar af te stemmen. De haalbaarheid van de nieuwe toepassingen vastgelegd via een SWOT- en kosten/batenanalyse. Een derde valorisatiepiste m.n. verruimde professionele compostering werd in detail uitgewerkt in actie C12.1 van het Cmartlife project.

Doorheen 2022 en 2023 zijn ook diverse serreteelt- en composteerproeven uitgevoerd in Selova en verwante projecten Cmartlife C12.1 en Zero-Waste. In onderstaand filmpje wordt toegelicht hoe dit proces er precies uitziet, van het ruimen van de teelt tot bruikbare compost:

 

 

ELFPO logo

Bijlagen